Treceți la conținutul principal

Ceea ce îți dorești este la o decizie distanță

Vineri, final de luna, final de semestru

Astăzi s-a scurs oficial jumătate din anul 2023 și ne întrebăm cum a fost și cât am realizat din ce ne-am propus.

Este benefic să facem o astfel de listă, o situație, măcar la nivel mental cu ce am reușit să finalizăm, cu ce mai avem de făcut, dar și cu acele aspecte care nu au mers atât de bine pe cât ne-am propus.

Important este să fim realiști, nici prea exigenți cu noi, dar nici prea îngăduitori și să recunoaștem sincer dacă puteam sau nu mai mult, cu resursele avute.

Este benefică o astfel de conștientizare, făcută într-o stare de liniște, neutră cumva și cu multa obiectivitate, atât cât suntem capabili.

Focus pe starea interioară

Nimeni altcineva, în afară de noi înșine, nu ne știm cu adevărat reușitele si eșecurile și cât cântăresc acestea în interiorul nostru. Este posibil ca din afară să avem viața perfectă, iar noi să ne simțim neîmpliniți și secați de energie. Aparențele pot înșela.

Libertatea vine totuși din liberul arbitru pe care fiecare dintre noi îl avem. Avem dreptul și ocazia extraordinară, ca în fiecare moment să facem o altă alegere, una care să ne bucure sufletul.

Niciodată este prea târziu să luam deciziile corecte pentru noi, pentru sinele nostru. 

Aș vrea sa scriu fraza de mai sus de sute de ori pana când fiecare om o înțelege, o acceptă, o integrează și o conștientizează la modul real și profund.

Dacă am o anumită vârstă, 35, 45, 55, 75 și constat că nu am făcut ce am simțit în viață, că vreau și pot mai mult, am posibilitatea de a face ORICE de azi încolo. De ce să-mi mai pierd încă o zi în aceeași stare de nefericire, când alternativa poate schimba modul în care mă simt la 360 de grade?

Știu care este răspunsul, iar majoritatea dintre noi nu vom dori să îl admitem: din comoditate și obișnuință. "Este rău, dar este răul meu, pe care îl știu și în care am trăit atâția ani, cum să fac altfel, e prea riscant." 

Schimbarea este posibilă 

Ei bine, se poate și altfel, mereu se poate. Atâta timp cât îmi pot imagina o stare mai bună a mea, indiferent ce implică acest lucru, acea stare este posibilă.

Și nu spun asta pentru că e la modă, sau pentru că toți oamenii care promovează dezvoltarea personală o spun.

Spun aceste lucruri pentru că le-am aplicat și testat pe propria piele. O sa dau un astfel de exemplu.

În 2022, după 15 ani de București, am decis ca îmi doresc altceva și că vreau să mă mut la Brașov, un oraș de care mă leagă doar admirația și starea de bine pe care mi-a oferit-o de fiecare dată când l-am vizitat. 

Am luat decizia, am făcut un plan pentru mutare împreună cu soțul meu, iar anul acesta, spre finalul lui mai am fost mutați în Brașov.

Au fost bariere de depășit? Da, multe și le-am trecut pe rând, pe fiecare în parte, pentru că așa am simțit că este bine pentru noi și ne-am urmat calea. Și chiar dacă nu a fost un pas ușor, cumva toate s-au așezat până la urmă, pentru că atitudinea noastră față de mutare a fost mereu pozitivă. 

Această poveste este reală și scopul ei este ca cei care citesc aceste rânduri să conștientizeze că nimic nu este imposibil, atâta timp cât tu știi sigur ce vrei și cum nu mai vrei să te simți. 

Libertatea este la o decizie distanță

Tocmai din acest motiv, acum la jumătatea anului, dacă simțim că vrem mai mult și mai bine, chiar dacă nu am făcut ce ne-am propus până acum, avem șansa ca de mâine să începem altceva și să încercăm să aderăm la acel EU fericit, împlinit, realizat și împăcat cu sine.

Și încă ceva - nu trebuie să așteptăm să ajungem la capătul puterilor ca să decidem să facem schimbarea. Putem începe pas cu pas, pentru că fiecare etapă contează și este importantă.

Eliberarea sufletului este cea mai de preț, nimic nu se compară cu senzația de libertate din interior pe care o avem atunci când reușim să realizăm dorințele sinelui nostru real si autentic.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ideea "Idei simple"

"Idei simple" a pornit fix de la o astfel de idee, de la gândul de a așterne în cuvinte diverse conștientizari la care s-a ajuns în urma evenimentelor, experientelor și al oamenilor întâlniți.  Alegerea scrisului ca modalitate de exprimare are la baza speranța că cititorii vor avea zâmbete sau "aha-uri" și ca ii va ajuta cumva sa se bucure mai mult de darul asta imens de a avea oportunitatea de a trai și de a evolua continuu. Totul capătă sens atunci când, asa cum cu maiestrie a spus Mircea Eliade, înțelegem "(...) ca nu ești dator să ajungi ceva, că nu trebuie să parvii nicăieri, că ceea ce importă în primul rând este să fii tu și să poți rămâne tu însuți în orice împrejurare a vieții." Am ales sa schimb contextul  citatului în sens pozitiv pentru ca eu cred cu tărie ca aceasta"intelegere" vine pentru toti, dar la momentul potrivit fiecăruia dintre noi. 

Oamenii se schimba?

O întrebare la care multa vreme m-am încăpățânat sa cred ca răspunsul este "Da", fiind convinsa ca având suportul potrivit de la cei din jur și circumstanțele favorabile este imposibil ca un om sa nu-și îndrepte comportamentul și sa nu renunțe la anumite acțiuni dăunătoare. Au trecut anii și după păreri de specialitate citite sau auzite, am ajuns la concluzia ca indiferent de cât de calitativ este mediul înconjurător și de cât de mult ajutor și sustinere ți se oferă, singurul care poate decide asupra propriilor fapte ești tu însuți.  Degeaba ți se oferta sanse și oportunități de a te corecta și de a încerca sa mergi pe calea cea buna, degeaba petreci ore întregi la terapie sau la cursuri despre o viata împlinită dacă nu ești capabil sa preiei controlul și sa te oprești din acțiunile nocive. Am văzut cazuri de oameni care au avut parte de evolutii incredibile și schimbări radicale, dar și oameni care continua sa trăiască în aceeași suferință interminabila pe care și-o provoacă

Despre comunicare și asertivitate

Comunicarea este un subiect foarte vast și reprezintă un instrument utilizat zilnic de fiecare dintre noi pentru a ne exprima în relațiile cu ceilalți. Problema este ca deși credem că știm să comunicăm, având în minte doar acțiunea de a vorbi, adevărul este că a comunica presupune mult mai mult decât simplul fapt de a emite cuvinte, propoziții și fraze. Ce se află în spatele acestei cortine numita  comunicare? În primul rând suntem noi, fiecare având trăsăturile sale unice si filtrul său personal diferit. Apoi apar gândurile noastre și aici ia naștere diferența dintre ceea ce avem în minte, intenția noastră de a exprima un anumit lucru și ceea ce spunem de fapt. Următorul element este mediul în care se desfășoară discuția și limitele impuse de acesta. La celalat capăt este cel căruia îi transmitem mesajul, cu propria sa viziune, deținând propriile credințe, perceptii și mod de a interpreta. ↪️In plus față de toate acestea, apar elementele nonverbale și paraverbale care au o importanță