Filtrul personal poate fi privit din mai multe unghiuri și este compus dintr-o mulțumire de convingeri și credințe, construite prin intermediul educației primite și experientelor trăite.
El se formează continuu încă de la naștere și sta doar în puterea noastra sa avem grija ce anume păstrăm, eliminam sau adaugam în structura lui. Pentru a fi capabili sa facem asta este nevoie ca mai întâi sa conștientizăm ca exista.
Cum îl identificam? Practic, tot ceea ce percepem noi din lumea exterioara, sunete, imagini, persoane trece în primul rand prin acest filtru. Apoi informațiile recepționate și filtrate sunt interpretate și redate către noi sub forma adevărului nostru.
De câte ori nu ați auzit sau spus aceasta fraza: "Una am zis eu și alta ai înțeles tu!". Normal ca aici sunt implicate mai multe aspecte privind comunicara , dar filtrul personal consider ca este cel mai important, pentru ca tine de ceea ce suntem noi de fapt și despre cât de bine ne cunoastem.
Cum funcționează? Orice vine din exterior este procesat pe baza a ceea ce știm deja. Ne raportam la propriile amintiri, experiente, la setarea mentala creata, la modul în care am fost obișnuiți sa reacționam sau chiar la fraze întipărite fără sa ne dam seama în subconștientul nostru. În plus, dacă suntem într-o anumita stare, de exuberanta sau de tristete, automat interpretarea a ceea ce se întâmplă în jur vine în concordanta cu aceasta.
Faptul ca avem acest filtru este o realitate de care ar trebui sa fim conștienți, fiind parte din unicitatea noastră.
Pentru a ne da seama de cum funcționează, este suficient sa ne analizam câteva reacții la lucruri uzuale care vin zilnic către noi, cum sunt: traficul, glumele, urgentele, cerul senin, greșelile, ploaia, zambetele.
Toate cazurile în care vedem o situație altfel decât se dovedește ulterior a fi in realitate se datorează acestui filtru personal
Partea buna este ca avem capacitatea extraordinara de a ne autoanaliza și îmbunătății în cazul în care consideram ca este nevoie.
Comentarii
Trimiteți un comentariu