De ce? Pentru binele nostru.
Majoritatea dintre noi avem tendința de a accepta sa facem lucruri pentru ceilalți, de a-i ajuta si a fi acolo atunci când cineva are nevoie. Da, este ok sa fim asa atâta timp cât nu renunțăm la propriile noastre planuri, la propriul nostru timp și la propriile noastre dorinte.
Da, poate este placut sa fii știut de om bun, sa știe lumea ca poate apela la tine pentru orice. Problema intervine atunci când, pentru ca i-ai învățat pe ceilalți ca ești la dispoziția lor, începe sa devina greu sa le faci pe toate. Și poate nu realizezi din prima și trec zile, săptămâni, luni și toate se aduna. Asteptatile celor din jur cresc pentru ca asa este natura umana, iar tu te simți tot mai împovărat și ai tot mai puțin timp să faci lucruri pentru tine.
Pentru ca nu te exteriorizezi de fiecare data când simti aceste lucruri, ajungi sa rabufnesti la un moment dat și bineînțeles ca oamenii din jur se supăra, te judeca, ba chiar se simt jigniți de faptul ca ai îndrăznit sa spui ca nu poti sa ii ajuti. În final ești privit ca și cum ai trece doar printr-o faza proasta, iar de mâine vor revenii din nou la tine cu aceleași rugaminti și sarcini suplimentare nefondate.
Dacă va suna cunoscut acest scenariu, este timpul sa acționați. Sa spunem "Nu" de fiecare data când simțim ca cerință ne depășește atribuțiile sau interferează cu timpul nostru personal este foarte indicat. Nimeni nu le poate face sau controla pe toate pentru toți, nici măcar cei care sunt extrem de săritori și dornici sa ajute.
Cel mai bine este sa ne recunoaștem limitele și să-i invatam pe cei din jur despre ele. Dacă noi ne respectam, asa o sa obținem și respectul celorlalti. Delegarea și împărțirea sarcinilor este ideala, atât în viata personala, cât și în cea profesionala.
Sa invatam când sa spunem NU, atât la solicitarile care vin din partea familiei și prietenilor, cât la cele ce vin din partea colegilor de munca :
"Nu pot sa vin acum, am nevoie sa ma odihnesc.",
" Nu am timp sa ies în oraș, astăzi mi-am propus sa lucrez la un proiect.",
" Nu, nu te pot ajuta sa cari mobila cu mașina mea."
" Nu am cum sa te ajut, am de finalizat alte sarcini pana la finalul programului. "
Exemplele pot continua. Este cel mai corect sa ne alegem pe noi, sa punem binele nostru înaintea binelui celuilalt. Da, poate nu este creștinesc acest indemn, dar de fapt efectele lui vor fi benefice.
Dacă suntem bine și ne ocupam de ce este important pentru noi, vom fi mult mai fericiți și astfel vom putea crea relații mai bune cu ceilalți, chiar dacă nu le-am acordat ajutorul de fiecare data când ei l-au solicitat. Cei care contează cu adevărat și persoanele pentru care noi chiar suntem importanți, ne vor înțelege refuzul, mai ales dacă le dam argumente și ne vor fi alături în continuare, iubind-ne fix asa cum suntem, respectandu-ne si acceptând ca sunt situații când nu ii putem ajuta. Ceilalți nici măcar nu contează. Dacă erau alături de noi doar pentru ca eram la dispoziția lor tot timpul, de ce sa avem nevoie de ei în viata noastră? 😁
Dacă nu le faci tu pe toate si inveti sa rostesti si cuvantul "Nu" din cand in cand, nu înseamnă că nu ești un om bun și eficient, înseamnă că ești mai întâi OM și ca ai voie să-ți organizezi timpul după nevoile tale, ducând la bun sfârșit ceea ce ai tu de făcut si ceea ce ti-ai propus.
Comentarii
Trimiteți un comentariu