Treceți la conținutul principal

Barierele în comunicare

Ne confruntam zilnic cu probleme de comunicare, dar oare care sunt cauzele? Oare este tot timpul vina interlocutorului, sau poate ar trebui sa ne asumam și noi o parte din responsbilitate? 

Adevărul este, ca de obicei, undeva la mijloc. Dacă ajungem sa avem discuții fără rezultatul dorit, motivele determinante sunt multiple, unele depinzând de noi, altele de ceilalți, iar unele fiind independente de voința sau influenta părților implicate. 

Lipsa de curaj și fricile personale constituie bariere importante  în comunicare. Când nu ai o părere suficient de bună despre tine, de teama de a nu fi judecat, alegi sa nu spui ce crezi și simți cu adevărat, ci ceea ce îți imaginezi ca își dorește sa audă celelalt. Și atunci, nu te poți aștepta să ajungi sa comunici aseritv și sa obții beneficiile pe care nici măcar nu le exprimi în cuvinte. Toate aceste probleme provin din lipsa cunoașterii de sine și lipsa încrederii in noi înșine și, după cum știți,  etapele către depășirea acestor aspecte necesita mult timp, disciplina și efort. 

O alta bariere, care nu se poate schimba chiar atât de simplu, este filtrul personal pe care îl are fiecare dintre noi, fie ca realizam acest lucru sau nu. 

Acest filtru este compus din totalitatea experientelor trăite, informațiilor care au venit către noi și modalitatea în care suntem programați sa interpretam și traducem tot ce primim din exterior. De aceea, de multe ori, involuntar, ignoram unele fraze sau cuvinte care ni se spun sau le dam o interpretare proprie, diferita poate de cea a emițătorului. 

De ce este greu sa modificam acest filtru? Pentru ca se formează încă de la naștere, pentru ca nu îl conștientizăm și pentru ca schimbarea se face în timp, treptat, prin reprogramare mentala și emoțională. Toate aceste implica răbdare pentru a parcurge un intreg proces care pornește de la alegerea de a schimba mediul în care traim și la care ne expunem zilnic. 

Din acest motiv, va propun sa ne concentram în continuare pe a conștientiza celelalte bariere în comunicare la care putem lucra mai ușor și mai rapid, cu efect benefic imediat. 

Agitația, stresul, urgentele și timpul limitat sunt cu siguranță factori externi care favorizeaza disfuncționalitățile apărute în aceasta arie a relationarii cu ceilalți. Atunci când ne dorim sa rezolvam rapid problemele apărute tindem sa ridicam involuntar tonul și sa vorbim extrem de repede. În acest fel, cei din jur ar putea interpreta aceste caracteristici ale modului în care ne exprimam ca un semn de agresivitate din partea noastră și automat discuția pleacă deja cu câteva puncte în minus. 

În plus, pentru ca gandurile aleargă atât de alert prin capul nostru încât cuvintele nu poți tine pasul, ajungem sa spunem fraze destul de vagi, chiar lipsite de coerenta pentru cealaltă persoana câteodată, fără a realiza acest lucru. Deci, lipsa clarității mentale duce la o exprimare defectuoasă și prin urmare la o comunicare deficitara cu cei din jur. Pe deasupra, frustrarea personala este un efect direct și dăunător, pentru ca urmarea logica a faptului ca ceilalți nu te înțeleg este un sentiment de furie interioara, nu-i asa? 

Faptul ca nu ascultam ceea ce ni se spune și nu ne concentram sa înțelegem mesajul care ne este transmis reprezinta ultima și cea mai importanta problema, din punctul meu de vedere, care conduce la o comunicare deficitara. 

Având în vedere toate aceste bariere de mai sus, nu este de mirare ca se nasc tot mai multe conflicte și ca tonul ridicat este la ordinea zilei în cadrul conversațiilor, indiferent de domeniul sau nivelul la care ne raportam. 

Ce am putea face pentru a comunica mai eficient? Cum putem depasii obstacolele ce stau în calea purtarii unor discutii folositoare pentru toate părțile implicate? 

O sa revin cu câteva idei și "trucuri" în articolele următoare. 🤩

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ideea "Idei simple"

"Idei simple" a pornit fix de la o astfel de idee, de la gândul de a așterne în cuvinte diverse conștientizari la care s-a ajuns în urma evenimentelor, experientelor și al oamenilor întâlniți.  Alegerea scrisului ca modalitate de exprimare are la baza speranța că cititorii vor avea zâmbete sau "aha-uri" și ca ii va ajuta cumva sa se bucure mai mult de darul asta imens de a avea oportunitatea de a trai și de a evolua continuu. Totul capătă sens atunci când, asa cum cu maiestrie a spus Mircea Eliade, înțelegem "(...) ca nu ești dator să ajungi ceva, că nu trebuie să parvii nicăieri, că ceea ce importă în primul rând este să fii tu și să poți rămâne tu însuți în orice împrejurare a vieții." Am ales sa schimb contextul  citatului în sens pozitiv pentru ca eu cred cu tărie ca aceasta"intelegere" vine pentru toti, dar la momentul potrivit fiecăruia dintre noi. 

Oamenii se schimba?

O întrebare la care multa vreme m-am încăpățânat sa cred ca răspunsul este "Da", fiind convinsa ca având suportul potrivit de la cei din jur și circumstanțele favorabile este imposibil ca un om sa nu-și îndrepte comportamentul și sa nu renunțe la anumite acțiuni dăunătoare. Au trecut anii și după păreri de specialitate citite sau auzite, am ajuns la concluzia ca indiferent de cât de calitativ este mediul înconjurător și de cât de mult ajutor și sustinere ți se oferă, singurul care poate decide asupra propriilor fapte ești tu însuți.  Degeaba ți se oferta sanse și oportunități de a te corecta și de a încerca sa mergi pe calea cea buna, degeaba petreci ore întregi la terapie sau la cursuri despre o viata împlinită dacă nu ești capabil sa preiei controlul și sa te oprești din acțiunile nocive. Am văzut cazuri de oameni care au avut parte de evolutii incredibile și schimbări radicale, dar și oameni care continua sa trăiască în aceeași suferință interminabila pe care și-o provoacă

Despre comunicare și asertivitate

Comunicarea este un subiect foarte vast și reprezintă un instrument utilizat zilnic de fiecare dintre noi pentru a ne exprima în relațiile cu ceilalți. Problema este ca deși credem că știm să comunicăm, având în minte doar acțiunea de a vorbi, adevărul este că a comunica presupune mult mai mult decât simplul fapt de a emite cuvinte, propoziții și fraze. Ce se află în spatele acestei cortine numita  comunicare? În primul rând suntem noi, fiecare având trăsăturile sale unice si filtrul său personal diferit. Apoi apar gândurile noastre și aici ia naștere diferența dintre ceea ce avem în minte, intenția noastră de a exprima un anumit lucru și ceea ce spunem de fapt. Următorul element este mediul în care se desfășoară discuția și limitele impuse de acesta. La celalat capăt este cel căruia îi transmitem mesajul, cu propria sa viziune, deținând propriile credințe, perceptii și mod de a interpreta. ↪️In plus față de toate acestea, apar elementele nonverbale și paraverbale care au o importanță