Treceți la conținutul principal

Pana cand te mai minti?

Cu siguranta nu este un subiect in trend, dar este cat se poate de real pentru o mare parte dintre oamenii din jur, chiar daca nu ar recunoaste niciodata cu voce tare, adica pe social media.

Da, este adevarat ca toti ne dorim sa ne punem in evidenta doar partea buna si frumoasa a vietii noastre si ca ceilalti sa ne vada asa precum niste actori intr-o lume mirifica, dar cel mai grav este cand ajungem sa ne mintim singuri ca suntem fericiti si ca o facem inconstient.

Exista praguri in viata, momente importante de introspectie, cand ajungi sa te intrebi cam cat reprezinta adevarul din ce vezi, auzi, simti si decizi zilnic. Adevar pentru cine? Pai in mod exceptional, ar trebui sa te intereseze in primul rand adevarul tau, ce procent din miile de ganduri si impresii care iti strabat mintea pe minut sunt chiar reale, adica in totala concordanta cu valorile, principiile si dorintele tale?

Cam putine mi-as raspunde eu  la o analiza critica si asta ma determina sa-mi recunosc un grad de satisfacere personala cam cu 50% mai mic fata de impresia initiala.

De ce? Simplu – pentru ca alegem sa ne spunem spun ca “e ok si asa”. Chiar daca sunt dimineti in care poate nu-ti doresti efectiv sa te mai trezesti, chiar daca clipele de fericire sunt tot mai rare, chiar daca poate simti ca muncesti mult si esti platit prost pentru nevoile si asteptarile tale, chiar daca nu esti apreciat pentru idei si implicare, chiar daca simti zilnic ca te inneci intr-o mediocritate care daca o privesti mai atent te sperie de moarte.

De ce alegem mediocritatea? Din comoditate. O comoditate plecata din falsa impresie ca inca e bine, care in 95% din cazuri o sa ne coste mai tarziu. Pentru ca, asa cum spune o vorba veche, “toate la timpul lor” si oricat ai vrea sa crezi ca ai timp pentru toate, adevarul este ca nu ai si ca daca nu realizezi la timp anumite lucruri, te trezesti nepuntincios si plin de regrete la 80 de ani si atunci chiar nu mai ai ce face pentru ca timpul este ireversibil si da, uneori poate fi prea tarziu pentru a mai schimba ceva. Adevarul este ca totul este limitat, timpul, resursele, viata, pana si corpul in care ne ducem existenta. Ce poti face la 30 de ani, nu se stie daca vei mai putea la 50 si asa mai departe. Da, sunt si exceptii, dar de ce sa irosesti 20 de ani in mediocritate, cand ii poti fructifica la maxim?

De ce ne mintim singuri? Pentru ca e mai simplu sa traim asa si pentru ca avem falsa impresie ca este mai bine sa accepti situatii de viata medii ca valoare si sa le afisezi la cote inalte, decat sa traiesti fericit ca esti un om integru si ca nu te abati de la dorintele tale. Preferam de multe ori compania proasta in locul singuratatii si relatiile “ok” de frica sa nu fim considerati “antisociali” sau mai rau sa ramanem noi cu propria constiinta. Si asta cu atat mai mult cu cat, poate unii dintre noi ne schimbam, evoluam, avem constientizari ca ne dorim sa realizam mai multe in viata decat poze cu filtu “chihlimbar” in fata semineului si a bradului impodobit dupa ultimul trend, ca tot au fost recent sarbatorile de iarna.  Bradul este de fapt o reprezentatie cat se poate de onesta a modului in care suntem noi, pentru ca ne intereseaza in mod special ce se vede, sa arate bine pe exterior, si de aceea il incarcam cu cele mai frumoase podoabe pe o parte si apoi il inghesuim intr-un colt ca sa nu se vada ca pe spate este saracasios. Ei bine, noi suntem un intreg si oricat am incerca sa aratam doar un afis cu zambete fericite, constiinta noastra care se mai trezeste ocazional este acolo sa ne aminteasca si de crengile goale din spate, pline de vise neimplnite si dorinte la care am renuntat, pline de replici netermiante si decizii care parca nu mai sunt de actualitate pentru noi cei de astazi, pline de regrete si dezamagiri, dar mai ales pline de lacrimi sincere. Toata lumea admira modul minunat in care alegem sa decoram bradul, si desi toti stiu de golul din spate, nimeni nu vorbeste despre el, toti aleg sa evite partile mai putin placute, daca nu se vede, ne prefacem ca nu exista, nu?

Alegem sa ne acoprim golurile din suflet cu lucruri materiale. Da, mereu. Fie ca e vorba de case imense, masini de lux, haine de marca sau vacante scumpe, toate au acelasi scop ascuns, sa tina locul a ceva ce ne lipseste. Ciudat este cand alegem constient aceste lucruri, iar noi in fapt nu ni le permitem cu adevarat. Adica, in fond nici macar nu ne multumesc pe noi toate acestea, ci le afisam pentru ca ceilalti sa aiba impresia ca o ducem bine. Ajungem unii dintre noi in situatii comice in care in realitate nu ne ajung banii de chirie sau suntem in urma cu rata la creditul pe 30 de ani pentru casa, dar facem un card de credit doar pentru a putea posta “morning view” pe insta-story din Maldive. Si da, poate cei 30k de urmatori nu stiu ce e in spatele pozei, dar tu stii si alegi sa te minti si asta e atat de trist, aproape mai trist decat sa nu iti permiti sa pleci in concediu 2 ani.

Doar ca, cel putin in perceptia mea, cred ca toate merg pana la un punct. Cat o sa te mai multumeasca ideile ca “nicio familie nu e perfecta”, “lasa ca altii sunt si mai rau”, “zi mersi ca noi suntem inca bine” sau “bine ca inca ai un job”? Cu siguranta ce este normal pentru mine, altora li se poate parea o aberatie, dar asta nu inseamna ca este gresit. Cu toate acestea, exista un rau si un bine general valabile pentru toti. De exemplu, este clar ca daca esti zilnic nefericit, ceva trebuie sa schimbi la tine si la modul de raportare la propria viata sau ca oameniii nu se schimba decat daca isi doresc ei cu adevarat.

Si atunci are sens sa ne irosim ani din viata in aceeasi situatie “calduta” sperand ca la un moment dat lucrurile vor fi asa cum ne dorim noi? Cat poti sa te  mai minti ca “va fi mai bine, e doar o perioada”? Cam pana ajungi sa te obisnuiesti cu nefericirea, cu sentimentul constant ca nu esti tocmai bine, dar “asa e viata” si cu siguranta ca daca faci ceva diferit sigur poate fi si mai rau de atat. Oare se merita sa traiesti pe social media si apoi sa tot carpesti la ranile din interior pana la urmatorul moment demn de o poza pe Instagram?

Parerea mea este categoric “NU”. Cel putin in ceea ce ma priveste. Nu o sa astept pana la 80 de ani si sa privesc cu regret la ce as fi putut sa fac daca mi-as fi urmat instinctul si as fi luat deciziile grele dar corecte astazi. Singurul adevar dupa care ma ghidez sunt eu si evolutia mea. Nimeni altcineva nu traieste in locul meu, nu simte si nu respira ca mine. Am dreptul sa fac greseli si sa suport consecinte, la fel cum am dreptul sa ma bucur de viata cu adevarat, asa cum aleg eu, ci nu societatea sau parerile binevoitorilor.

De ce acum? Pentru ca am realizat ca este adevarat ca ai viata pe care crezi ca o meriti. Se zice ca nimeni nu isi doreste sa sufere sau sa fie trist, dar cat de real este in esenta acest lucru? Daca suntem onesti si sapam suficient de adanc o sa descoperim parti din noi care ne inspaimanta, parti bine inradacinate. Oricat de greu de digerat ar suna,  inconstient cautam situatii nepotrivite ca sa ne convingem ca nu meritam mai mult si cel mai grav e ca ne abandonam printre ele si uitam de scopul pe acest pamant si ca durata vizitei noastre aici este limitata.

Poate sunt aberatii scrise la 4 dimineata, dar eu cred in ele si aleg sa le astern asa in scris, pentru ca altfel ce sens are sa pastrez pentru mine ganduri atat de valabile, zic eu, pentru o mare majoritate care inca mai judeca, care inca mai respira cu adevarat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ideea "Idei simple"

"Idei simple" a pornit fix de la o astfel de idee, de la gândul de a așterne în cuvinte diverse conștientizari la care s-a ajuns în urma evenimentelor, experientelor și al oamenilor întâlniți.  Alegerea scrisului ca modalitate de exprimare are la baza speranța că cititorii vor avea zâmbete sau "aha-uri" și ca ii va ajuta cumva sa se bucure mai mult de darul asta imens de a avea oportunitatea de a trai și de a evolua continuu. Totul capătă sens atunci când, asa cum cu maiestrie a spus Mircea Eliade, înțelegem "(...) ca nu ești dator să ajungi ceva, că nu trebuie să parvii nicăieri, că ceea ce importă în primul rând este să fii tu și să poți rămâne tu însuți în orice împrejurare a vieții." Am ales sa schimb contextul  citatului în sens pozitiv pentru ca eu cred cu tărie ca aceasta"intelegere" vine pentru toti, dar la momentul potrivit fiecăruia dintre noi. 

Oamenii se schimba?

O întrebare la care multa vreme m-am încăpățânat sa cred ca răspunsul este "Da", fiind convinsa ca având suportul potrivit de la cei din jur și circumstanțele favorabile este imposibil ca un om sa nu-și îndrepte comportamentul și sa nu renunțe la anumite acțiuni dăunătoare. Au trecut anii și după păreri de specialitate citite sau auzite, am ajuns la concluzia ca indiferent de cât de calitativ este mediul înconjurător și de cât de mult ajutor și sustinere ți se oferă, singurul care poate decide asupra propriilor fapte ești tu însuți.  Degeaba ți se oferta sanse și oportunități de a te corecta și de a încerca sa mergi pe calea cea buna, degeaba petreci ore întregi la terapie sau la cursuri despre o viata împlinită dacă nu ești capabil sa preiei controlul și sa te oprești din acțiunile nocive. Am văzut cazuri de oameni care au avut parte de evolutii incredibile și schimbări radicale, dar și oameni care continua sa trăiască în aceeași suferință interminabila pe care și-o provoacă

Despre comunicare și asertivitate

Comunicarea este un subiect foarte vast și reprezintă un instrument utilizat zilnic de fiecare dintre noi pentru a ne exprima în relațiile cu ceilalți. Problema este ca deși credem că știm să comunicăm, având în minte doar acțiunea de a vorbi, adevărul este că a comunica presupune mult mai mult decât simplul fapt de a emite cuvinte, propoziții și fraze. Ce se află în spatele acestei cortine numita  comunicare? În primul rând suntem noi, fiecare având trăsăturile sale unice si filtrul său personal diferit. Apoi apar gândurile noastre și aici ia naștere diferența dintre ceea ce avem în minte, intenția noastră de a exprima un anumit lucru și ceea ce spunem de fapt. Următorul element este mediul în care se desfășoară discuția și limitele impuse de acesta. La celalat capăt este cel căruia îi transmitem mesajul, cu propria sa viziune, deținând propriile credințe, perceptii și mod de a interpreta. ↪️In plus față de toate acestea, apar elementele nonverbale și paraverbale care au o importanță