Treceți la conținutul principal

Vara este doar pentru vacanțe și relaxare?

E vară, e timpul doar pentru relaxare.

Oare așa să fie?

Da, într-adevăr vara este cel mai potrivit anotimp pentru a merge la mare și a ne bucura de plajă și soare sau pentru a ne relaxa în aerul curat al muntelui. 

Dar eu consider că ar trebui să ținem cont și de ce se va întâmpla cand se termină vacanța și starea de beatitudine și ne întoarcem la "viața reală". De cele mai multe ori nu ne place ce gasim când suntem înapoi "acasă", apărând chiar si un fel de depresie "post-concediu". 

De ce se întâmplă așa? Pentru că în loc să mergem către cauza oboselii psihice pe care o resimțim, noi mergem să tratăm doar efectul, iar acest "tratament" administrat sub forma de concedii de 1-2 săptămâni are efect doar pe o perioadă scurtă. 

De ce? Pentru că de cele mai multe ori problemele noastre interioare nu se rezolvă nici cu o lună de vacanță în x insule, deoarece de noi înșine nu putem fugi, oricât de departe am pleca fizic. 

Da, este benefic să iei pauze, să vizitezi locuri noi, sa te relaxezi, să te deconectezi, dar toate astea făcute conștient si real, nu doar de suprafață. 

De exemplu, o investiție mai bună decât o vacanță foarte costisitoare poate ar fi mersul la un terapeut, urmarea unui curs în de care ești pasionat, investiția în educația ta. 

Ideea este că ai putea începe să faci acele lucruri despre care mereu spui că ți le dorești, dar că nu ai niciodată suficient timp și bani pentru ele.

Nu sunt impotriva vacanțelor si le recunosc utilitatea, dar e bine să ne alegem investițiile si să ne analizam mai bine adevaratele obiective. 

Bineînțeles aici apare și componenta socială, presiunea pe care o resimțim din exterior de a pleca macar 1 săptămâna la mare în străinătate, macar 2 weekenduri la munte și cel putin 1 city break la final de vară, "ca toată lumea". Dar tu ce îți dorești? Ce obiective ai? Iar le amâni pentru "la anul" ca să te încadrezi în niște tipare imaginare? 

Vara suntem mai deschiși, legăm relații mai ușor, sau cel puțin așa ni se pare, tocmai pentru că starea noastră interioară este una bună, simțindu-ne liberi. Dar cum ar fi să ne putem simți liberi in fiecare zi, să lucrăm mereu construindu-ne viața viselor noastre de la care nu avem nevoie de concedii? 

Dar dacă ești tot timpul în sentimentul de nerăbdare de a evada, de a avea câteva zile zlibere, este clar că există o nemulțumire constantă pentru viața ta de zi cu zi. Câteodată chiar faci eforturi financiare pentru a-ți permite sa mergi în diferite destinații, dar la întoarcere reîncepi același ciclu care după câteva zile din nou te nemulțumește și îți creează starea de nerăbdare pentru viitorul concediu. Problemele se rezolvă recunoscând-le și lucrând la ele, nu fugind. 

În concluzie, cred că e recomandat să ne luam pauze și să ne relaxăm pentru a ne încărca cu energie, doar că important să știm exact unde suntem, ce nemulțumiri profunde avem, unde ne dorim să ajungem pentru a ne simți împliniți și in concordanță să facem alegeri inteligente pentru binele nostru cel real și complet. 

Așa că, vara este pentru ce vrei tu să fie! 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ideea "Idei simple"

"Idei simple" a pornit fix de la o astfel de idee, de la gândul de a așterne în cuvinte diverse conștientizari la care s-a ajuns în urma evenimentelor, experientelor și al oamenilor întâlniți.  Alegerea scrisului ca modalitate de exprimare are la baza speranța că cititorii vor avea zâmbete sau "aha-uri" și ca ii va ajuta cumva sa se bucure mai mult de darul asta imens de a avea oportunitatea de a trai și de a evolua continuu. Totul capătă sens atunci când, asa cum cu maiestrie a spus Mircea Eliade, înțelegem "(...) ca nu ești dator să ajungi ceva, că nu trebuie să parvii nicăieri, că ceea ce importă în primul rând este să fii tu și să poți rămâne tu însuți în orice împrejurare a vieții." Am ales sa schimb contextul  citatului în sens pozitiv pentru ca eu cred cu tărie ca aceasta"intelegere" vine pentru toti, dar la momentul potrivit fiecăruia dintre noi. 

Oamenii se schimba?

O întrebare la care multa vreme m-am încăpățânat sa cred ca răspunsul este "Da", fiind convinsa ca având suportul potrivit de la cei din jur și circumstanțele favorabile este imposibil ca un om sa nu-și îndrepte comportamentul și sa nu renunțe la anumite acțiuni dăunătoare. Au trecut anii și după păreri de specialitate citite sau auzite, am ajuns la concluzia ca indiferent de cât de calitativ este mediul înconjurător și de cât de mult ajutor și sustinere ți se oferă, singurul care poate decide asupra propriilor fapte ești tu însuți.  Degeaba ți se oferta sanse și oportunități de a te corecta și de a încerca sa mergi pe calea cea buna, degeaba petreci ore întregi la terapie sau la cursuri despre o viata împlinită dacă nu ești capabil sa preiei controlul și sa te oprești din acțiunile nocive. Am văzut cazuri de oameni care au avut parte de evolutii incredibile și schimbări radicale, dar și oameni care continua sa trăiască în aceeași suferință interminabila pe care și-o provoacă

Despre comunicare și asertivitate

Comunicarea este un subiect foarte vast și reprezintă un instrument utilizat zilnic de fiecare dintre noi pentru a ne exprima în relațiile cu ceilalți. Problema este ca deși credem că știm să comunicăm, având în minte doar acțiunea de a vorbi, adevărul este că a comunica presupune mult mai mult decât simplul fapt de a emite cuvinte, propoziții și fraze. Ce se află în spatele acestei cortine numita  comunicare? În primul rând suntem noi, fiecare având trăsăturile sale unice si filtrul său personal diferit. Apoi apar gândurile noastre și aici ia naștere diferența dintre ceea ce avem în minte, intenția noastră de a exprima un anumit lucru și ceea ce spunem de fapt. Următorul element este mediul în care se desfășoară discuția și limitele impuse de acesta. La celalat capăt este cel căruia îi transmitem mesajul, cu propria sa viziune, deținând propriile credințe, perceptii și mod de a interpreta. ↪️In plus față de toate acestea, apar elementele nonverbale și paraverbale care au o importanță