Mi-au trebuit 34 de ani ca să învăț să stau.
Da, poate suna amuzant, dar este cât se poate de real. Gandul ăsta mi-a răsărit așa pur și simplu în minte în timp ce mă plimbam singură într-o seara de miercuri. Am zâmbit și am mers mai departe, dar cred că este important să scriu despre asta.
Nu este vorba despre statul degeaba, despre lenevire sau lipsa de idei. Nu mă caracterizează, ba dimpotrivă, eu sunt pe "sistemul turbo" mai degrabă, mereu în acțiune și cu multe planuri scrise.
Este vorba despre aprecierea momentelor de liniște, de relaxare, de trăire conștientă.
Obișnuită mereu să am ceva de făcut, să-mi inventez taskuri dacă nu am unele, să fiu pe fugă și să ma agit, să fiu cât se poate de rapidă și proactivă, nu înțelegeam cum unii oameni reușesc să fie atât de calmi și totuși să aibă succes.
Ei bine, în ultimii ani, nu știu exact câți la număr, vreo 2-3 probabil, am învățat treptat că și pauzele au rostul lor.
Mai mult decât atât, am realizat că o oră de somn atunci când corpul are nevoie, o plimbare de 10 minute în aer liber, câteva minute de dans prin casă sau ascultat muzică, fără să ma preocup de ce am de făcut, sunt esențiale pentru sporirea creativității și productivității.
Bineînțeles că m-am întrebat de ce se întâmplă așa și am cercetat. Am găsit multe răspunsuri probabile, însă cel mai aproape de mine este cel conform căruia atunci când acord atenție la ceea ce simt, îmi onorez corpul, iar el mă răsplătește apoi.
Normal că există și explicația științifică, conform careia eliberarea hormonilor specifici fericirii atunci cand desfășurăm anumite activități recreative este motivul pentru care ne simțim revigorați și plini de energie după ce ne oferim timp de relaxare.
După o pauză de relaxarea adevărată, intru cumva în starea "de flow", cum i se spune acum. Adica starea în care toate curg, vad clar rezolvarile, cuvintele imi vin rapid, scriu bine, comunic eficient și găsesc cele mai bune soluții. 30 de minute de detașare de la problemă pot fi definitorii pentru găsirea unei idei de soluționare. În plus, tot ce ai face in 8 ore într-o stare de oboseală și presiune, poți face în 4 ore și cu rezultate mult mai bune, dacă ești energic și odihinit.
Așadar, mă bucur că din tot ce am citit, urmărit și conștientizat până la 34 de ani am învățat cea mai importantă lecție pentru evoluția mea: să mai și stau. 🙂
Comentarii
Trimiteți un comentariu