Treceți la conținutul principal

Conflict interior

Cele mai multe conflicte interioare se creează datorită bătăliilor dintre acestea 3:

📌Cum sunt 

📌Cum cred că sunt

📌Cum vreau să fiu

📌Cum sunt = modul în care sunt eu în mod natural, cu filtrele mele personale și tot ceea ce am acumulat si preluat din experiențele avute până în acest moment al vieții mele. 

📌Cum cred ca sunt = ce impresie am eu despre mine, ce valoare îmi ofer singur, unde mă poziționez, ce imagine vreau să arăt societății. 

📌Cum vreau să fiu = cum aș vrea să devin, cum mi-aș dori să fiu și care ar fi modul în care aș vrea să fiu perceput. 

😒Când aceste 3 aspecte sunt în conflict, apare starea de agitație și nemulțumire de sine și fiecare are o modalitate diferită de a o afișa și exprima în exterior.

⁉️Soluții?

✅Da, există. Nu sunt rapide sau magice, dar au efect pe termen lung, dacă sunt înțelese corect. 

💁‍♀️Eu am identificat următoarele 3 etape, detaliate mai jos. 

1. Să încep să mă cunosc, pentru a echilibra "cum sunt" și "cum cred ca sunt".

Acest lucru se poate face prin autoanaliză, observarea propiilor comportamente, multe întrebări adresate către noi înșine, identificarea motivelor emoționale din spatele acțiunilor zilnice. 

Câteodată reușim singuri, prin expunere la informații valoroase din cărți, cursuri, traininguri. 

Alteori avem nevoie de ghidaj personalizat, precum sunt ședințele de terapie, consiliere sau coaching. 

Orice variantă am alege, important este să ne si bucurăm de viață și să sărbătorim progresul. 

Astfel ajungem ca acel "cum cred că sunt" să fie mai aproape de "cum sunt" și pot trece la etapa următoare. 


    2. Echilibrez nou descoperitul "cum sunt" cu mult doritul "cum vreau să fiu". 

Aici este un pic de investigat și de răspuns la întrebarea "De ce?". 

Care sunt motivele pentru care eu vreau sa devin altfel decât sunt? 

De ce îmi doresc să am anumite abilități noi, de ce vreau să învăț mai multe despre un anumit domeniu, din ce cauză îmi doresc să fiu mai bogat, mai frumos, mai performant, mai.......? 

Cand îmi raspund la aceste întrebări, am nevoie să merg tot mai profund, până când ajung la adevăratele mele valori interioare. Acestea sunt lucrurile care mă definesc și de aceea vreau să devin performant pentru a îmi trăi viața în acord cu ele, deci în armonie. 

Cand am descoperit "De ce-ul" meu, voi putea să privesc acest "cum vreau să fiu" mai motivat, fără să îl blochez, fără sentimentul de lipsă sau cel de atașament excesiv de rezultat. 


    3. Să merg către "cum vreau să fiu" cu deschidere, credință și încredere. 

Să acționez clar și constant în direcția visurilor mele, în mod organizat, dar și cu flexibilitate. 

Să-mi urmez sufletul, fiind conștient că orice drum înseamnă câștig și pierdere și că este posibil ca obiectivul meu de acum să se schimbe între timp. 

Să mă bucur de ce trăiesc, de călătorie, de oameni, pentru ca asta înseamnă să traiesc cu adevărat. 

Să sărbătoresc cine devin pe parcurs și să fiu fericit. 


Cam asta este. 🙂

Iar cand sunt cine mi-am dorit o sa-mi doresc să fiu mai bun și o iau de la capat și este absolut norml să fie așa. 😉

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ideea "Idei simple"

"Idei simple" a pornit fix de la o astfel de idee, de la gândul de a așterne în cuvinte diverse conștientizari la care s-a ajuns în urma evenimentelor, experientelor și al oamenilor întâlniți.  Alegerea scrisului ca modalitate de exprimare are la baza speranța că cititorii vor avea zâmbete sau "aha-uri" și ca ii va ajuta cumva sa se bucure mai mult de darul asta imens de a avea oportunitatea de a trai și de a evolua continuu. Totul capătă sens atunci când, asa cum cu maiestrie a spus Mircea Eliade, înțelegem "(...) ca nu ești dator să ajungi ceva, că nu trebuie să parvii nicăieri, că ceea ce importă în primul rând este să fii tu și să poți rămâne tu însuți în orice împrejurare a vieții." Am ales sa schimb contextul  citatului în sens pozitiv pentru ca eu cred cu tărie ca aceasta"intelegere" vine pentru toti, dar la momentul potrivit fiecăruia dintre noi. 

Ceea ce îți dorești este la o decizie distanță

Vineri, final de luna, final de semestru Astăzi s-a scurs oficial jumătate din anul 2023 și ne întrebăm cum a fost și cât am realizat din ce ne-am propus. Este benefic să facem o astfel de listă, o situație, măcar la nivel mental cu ce am reușit să finalizăm, cu ce mai avem de făcut, dar și cu acele aspecte care nu au mers atât de bine pe cât ne-am propus. Important este să fim realiști, nici prea exigenți cu noi, dar nici prea îngăduitori și să recunoaștem sincer dacă puteam sau nu mai mult, cu resursele avute. Este benefică o astfel de conștientizare, făcută într-o stare de liniște, neutră cumva și cu multa obiectivitate, atât cât suntem capabili. Focus pe starea interioară Nimeni altcineva, în afară de noi înșine, nu ne știm cu adevărat reușitele si eșecurile și cât cântăresc acestea în interiorul nostru. Este posibil ca din afară să avem viața perfectă, iar noi să ne simțim neîmpliniți și secați de energie. Aparențele pot înșela. Libertatea vine totuși din liberul arbitru pe care f...